Jollyrats Tutorials > Buis

Buis


 

Stap 1

Stap 1

Knip 2 rechthoeken uit de stof en pak/maak 4 lusjes. De hangmat kan ook zonder lusjes gemaakt worden.
– De maten van dit voorbeeld zijn 52 cm x 37 cm waarvan 1 cm rondom wordt gebruikt als naad.


Stap 2

Vouw de stof over de lengte dubbel met de mooie/goede kanten op elkaar en speld hem op een aantal plekken vast. Als je dat gedaan hebt kan je hem op 1cm vanaf de rand vaststikken.

 

Stap 3

De naad kan je openstrijken, dit zorgt ervoor dat er geen rare bobbels aan de binnenkant van de hangmat zitten en het is makkelijker om over een platte naad heen te naaien (vooral bij dikkere stof).
Fleece kan je ook strijken maar gebruik dan wel een persdoek of een schone theedoek tussen de fleece en de strijkbout, anders smelt de fleece. Bij fleece kan je de naad ook openvouwen met je vingers.

 

Stap 4

Draai de stof die aan de buitenkant komt binnestebuiten zodat je de mooie kant buiten hebt. Stop dan de stof die je aan de binnenkant wilt door de stof die je aan de buitenkant wilt. Leg de naden net niet op elkaar, zo kom je er straks makkelijker overheen met de naaimachine.

 

Stap 5

Vouw rondom de openingen van de buis circa 1 cm stof naar binnen toe en speld dit vast.
Als je lusjes gebruikt zet deze er dan ook in, zelf houd ik dan de naad aan de onderkant zodat hij minder op valt als de hangmat in de kooi hangt.


Stap 6

Stik rondom de opening van de buis door, eerst op circa 1 cm en daarna op circa 2 mm voor een stevig dubbel stiksel. Je kan er ook voor kiezen alleen door te stikken op 2 a 5 mm, afhankelijk van de stof.
Zelf begin ik altijd bij de naad met aan- en afhechten omdat dit bij mij onderaan komt, zo valt het minder op als de hangmat in de kooi hangt.