Jollyrats Tutorials > Dubbeldekker

Dubbeldekker

 

Aan de hand van deze handleiding kan je ook een dubbeldekker maken met twee driehoeken.

 

Stap 1

Knip vier keer een vierkant van dezelfde grootte uit de stof. 
-  De maten in dit voorbeeld zijn 37 cm x 37 cm waarvan 1 cm rondom word gebruikt als naad.

 

Stap 2

Maak een vierkante hangmat zoals je normaal ook doet. Voor een tutorial van een vierkante hangmat klik hier.

 

Stap 3

Pak 1 van de 2 resterende vierkante stukken stof en leg deze met de mooie/goede kant naar je toe. Geef met spelden het midden van de vier zijden aan, zo kan je straks makkelijk verder met stap 4.

 

Stap 4

Leg de vierkante hangmat een kwart slag gedraaid, met de punten een cm of 2 a 3 erbuiten, op de lap stof zodat je de geprinte stof van de vierkante hangmat boven ziet. Leg nu de lap effen fleece hierover heen met de mooie/goede kant naar beneden.

- Als je lusjes wilt gebruiken kun je deze er nu ook tussen leggen met de lus naar binnen.

 

Stap 5

Speld de hangmat rondom vast. Stik hierna de hangmat rondom vast op 1 cm van de kant. Begin met stikken vlak voor een uitstekende punt en laat een cm of 5 a 7 open zodat je hem later makkelijk binnenstebuiten kan keren.

 

Stap 6

Knip de vier hoeken rondom het stiksel schuin af, zo krijg je geen dikke proppen in de hoeken. Blijf 2 mm van het stiksel in de hoek vandaan tijdens het knippen omdat het stiksel anders kan loslaten.
Keer de hangmat door het gat om.
Om de punten van de hangmat mooi scherp te krijgen kan je met de stofschaar in de opening de hoeken uitduwen, doe dit wel voorzichtig anders krijg je gaten.

 

Stap 7

De opening waardoor je de hangmat hebt gekeerd kan je nu met de hand dichtnaaien. Zelf stik ik de hangmat rondom door op 2 mm van de kant, zo neem je de opening ook mee.

Zitten de stoffen 'verkeerd om'? Dus de fleece aan de onderkanten en het katoen aan de bovenkant? Keer de hangmat dan nog eens door zichzelf om. De dubbeldekker is dus op twee manieren te gebruiken.


Een driedubbeldekker kan je maken door stap 2 t/m stap 7 nog eens te herhalen. Bij stap 2 maak je een dubbeldekker in plaats van een vierkante hangmat om tussen twee lappen stof te leggen.

Let voordat je begint met het daadwerkelijk vastnaaien of je de stof die je aan de bovenkant wilt hebben ook echt aan de bovenkant zit. Dit kan je doen door de hangmat goed om te keren als je hem hebt gespeld.