Jollyrats Tutorials > Hangmand


Hangmand


 

Stap 1


Knip twee rechthoeken en twee cirkels.
– De maten in dit voorbeeld zijn 10 x 72 cm voor de rechthoeken en de cirkel heeft een doorsnede van 24 cm, 1 cm rondom wordt gebruikt als naad.

 

Stap 2


Vouw de twee rechthoeken dubbel en naai de korte zijde vast op 1 cm vanaf de rand.

 

Stap 3


Leg de rechthoeken die de opstaande rand van de mand gaan vormen, met de mooie/goede kanten op elkaar en speld de bovenkant rondom vast. Vervolgens naai je het vast op 1 cm vanaf de rand.

 

Stap 4Keer de rand om zodat de naden aan de binnenkant vallen. Vouw en speld of strijk de rand aan de bovenkant zodat deze netjes is en stik dan op zo'n 0,5 cm vanaf de kant door.

 

Stap 5

Pak de cirkel die je aan de binnenkant van de mand wilt hebben en speld deze rondom vast aan de onafgewerkte/onderste rand.
Draai vervolgens je werkje om en speld aan de andere kant de cirkel vast die je aan de buitenkant wilt hebben. Je kan hiervoor de spelden van de andere, binnenste, cirkel loshalen en gebruiken zodat je niet aan twee kanten spelden hebt zitten.
Je hebt nu de rand van de mand tussen twee cirkels inzitten.

 

Stap 6


We gaan er nu voor zorgen dat je de mand straks alleen maar aan de binnenkant hoeft vast te zetten met de hand.

Pak je werk vast en leg hem met een deel open voor je neer. Neem de twee lagen van de rand en de cirkel die aan de onderkant komt en stik deze drie lagen zo'n 10 cm vast.

 

Stap 7


Stik nu vanaf het einde van het stiksel dat je net hebt gemaakt rondom alle vier de lagen vast tot het begin van het stiksel (van speld tot speld). Zo houd je een opening aan de binnenkant van de mand waardoor je hem zo kan keren.

 

Stap 8


Haal het mandje door de opening heen en naai de opening in de rand met de hand dicht.