Jollyrats Tutorials > Kasteelhuisje

Kasteelhuisje


 

Stap 1


Knip twee rechthoeken van 74x17 cm, twee cirkels met een doorsnee van 24 cm en twee vierkanten van 25x25 cm. Van al deze delen komt er een aan de buitenkant en een aan de binnenkant van het kasteelhuisje.
1 cm rondom alle geknipte delen wordt gebruikt als naad.

 

Stap 2


Leg de goede/mooie kanten van de twee rechthoeken op elkaar. Teken 4 openingen af van +/- 9x10 cm met een afgeronde onderkant.
Stik over de lijnen van de openingen die je hebt getekend.

 

Stap 3

Knip zoveel mogelijk stof weg binnen de openingen. Keer de stukken stof naast de openingen binnenstebuiten, zo komt de rafelkant aan de binnenkant te zitten.

 

Stap 4

Als je bij alle openingen goed om hebt gekeerd kan je op +/- 5 mm langs de rand een stiksel maken, zo blijft de opening netjes.

 

Stap 5

We gaan nu de naad aan de achterkant maken.
Leg het kasteelhuisje met de kant die je aan de buitenkant wilt hebben naar boven toe en vouw hem dubbel, speld de twee lagen stof die je aan de buitenkant wilt hebben vast.
De stof die je aan de binnenkant wilt hebben moet je ook met de goede/mooie kanten op elkaar leggen en vastspelden. Vervolgens kan je het vastnaaien op 1 cm vanaf de rand.

 

Stap 6

Knip stof weg vlak langs de naad, niet dichterbij dan 2 mm anders kan het stiksel loslaten. Keer het stukje binnenstebuiten zodat de rafels aan de binnenkant komen te zitten.

 

Stap 7

Nu gaan we de bodem naadloos in het kasteelhuisje zetten.
Pak de cirkel die je aan de binnenkant wilt hebben en speld deze ,met de mooie/goede kant naar de binnenkant van het kasteelhuisje toe,rondom vast.
Draai het kasteelhuisje om met de cirkel die je aan de binnenkant wilt naar beneden toe.
Pak de cirkel die je aan de buitenkant wilt hebben en leg deze over het kasteelhuisje heen met de goede/mooie kant naar beneden toe en speld deze rondom vast.

 

Stap 8

We gaan er nu voor zorgen dat je het kasteelhuisje straks alleen maar aan de binnenkant hoeft vast te zetten met de hand.
Pak je pakketje en leg hem met een stukje open voor je neer. Neem de twee lagen van het kasteelhuisje en de laag van de bodem die aan de buitenkant komt en stik deze drie lagen 7 a 10 cm vast. Zet spelden naast het stiksel die je net hebt gemaakt.

 

Stap 9

Naai nu vanaf de ene speld naar de andere speld rondom alle vier de lagen vast. Zo houd je een opening aan de binnenkant van het kasteelhuisje waar je hem straks door kan keren.
Knip rondom langs de naden eventueel wat stof weg, niet bij de opening want daar heb je wat stof nodig om hem met de hand dicht te kunnen naaien.


Stap 10

Haal het kasteelhuisje door de opening heen. Naai de opening in de bodem met de hand dicht.

 

Stap 11

We gaan nu het “dak” van het kasteelhuisje maken, dit gaat op eenzelfde manier als dat je een dubbeldekker maakt.
Pak 1 van de vierkante stukken stof en leg deze met de mooie/goede kant naar je toe. Geef met spelden het midden van de vier zijden aan. Zet het kasteelhuisje hierop en speld de vier “flappen” elk aan een zijde van de vierkant vast. Pak nu de andere vierkant en leg deze er met de goede/mooie kant naar beneden overheen.

 

Stap 12

Speld de hangmat rondom vast. Stik hierna de hangmat rondom vast op 1 cm van de kant. Begin met stikken vlak voor een van de “flappen” en laat een cm of 5 open zodat je hem later makkelijk binnenstebuiten kan keren.

 

Stap 13

Knip de vier hoeken rondom het stiksel schuin af, zo krijg je geen dikke proppen in de hoeken, eventueel kan je ook de naden rondom bijknippen. Blijf 2 mm van het stiksel vandaan tijdens het knippen omdat het stiksel anders kan loslaten.
Keer de hangmat door de opening om.
Om de punten van de hangmat mooi scherp te krijgen kan je met de stofschaar in de opening de hoeken uitduwen, doe dit wel voorzichtig anders krijg je gaten.

 

Stap 14

De opening waardoor je het kasteelhuisje hebt gekeerd kan je nu met de hand dichtnaaien. Zelf stik ik de hangmat rondom door op 2 a 5 mm van de kant, zo neem je de opening ook mee.