Jollyrats Tutorials > Kubus

Kubus
Stap 1Knip 12 vierkanten uit van 27x27 cm, 6 komen aan de buitenkant en 6 komen aan de binnenkant. 1 cm rondom alle geknipte delen word gebruikt als naad.

– Voor de duidelijkheid van de tutorial heb ik gekozen voor een kleur aan de binnenkant en een kleur aan de buitenkant, maar als je het leuk vind kan je elk stukje in een andere kleur maken.


Stap 2Pak twee vierkanten, een voor de binnenkant en een voor aan de buitenkant van de kubus.

Leg de stof die je aan de buitenkant wilt hebben met de goede/mooie kant naar boven, leg hier destof die je aan de binnenkant wilt hebben met de goede/mooie kant naar beneden.

Teken in het midden van de rechthoek een cirkel met een doorsnee van +/- 10 cm.

Stik over de lijnen van de opening die je hebt getekend, vergeet niet aan- en af te hechten.


Stap 3Knip de stof zoveel mogelijk weg binnen de opening. Keer de vierkanten nu binnenstebuiten, je krijgt zo een nette opening.


Stap 4Als je de rechthoek binnenstebuiten hebt gekeerd kan je rondom de opening op +/- 5 mm stikken. Dit zorgt ervoor dat de opening niet kan schuiven en netjes blijft.


Stap 5We gaan nu de voorkant, achterkant en de zijkanten van de kubus naadloos aan elkaar maken.


Pak twee vierkanten. Leg het vierkant die je aan de binnenkant wilt hebben met de goede/mooie kant naar je toe.

Pak het vierkant met de opening en leg deze met de stof die je aan de binnenkant wilt hebben naar beneden op het vierkant die je net hebt neergelegd.

Pak vervolgens het vierkant die je aan de buitenkant wilt hebben en leg deze op het vierkant met de opening met de goede/mooie kant naar beneden toe.

Je hebt nu een stapel van vier vierkanten, speld een kant vast.


Stap 6Naai de kant die je hebt afgespeld vast. Het teveel stof kan je wegknippen tot minimaal 2 mm van de kant. Zo krijg je geen dikke naden in je kubus.


Stap 7Vouw de vierkanten nu zo dat de naad aan de binnenkant valt.


Stap 8Herhaal stap 5 t/m 7 totdat je vier vierkanten op een rij hebt. Dit zijn de voorkant, zijkanten en achterkant van de kubus.


Stap 9We gaan nu de zijkant en achterkant van de kubus aan elkaar maken.

Vouw de goede kant van de stof aan de buitenkant van de ene zijkant en leg hem op de andere zijkant en speld dit vast om het op zijn plek te houden. Draai het werkje om en doe hetzelfde met de stof voor de binnenkant. Speld dit vast en haal de spelden aan de andere kant eruit.

 

Stap 10

Naai de vier lagen op elkaar en keer de kubus goed om. Je hebt nu de voorkant, achterkant en zijkanten naadloos gemaakt.

 

Stap 11

Als je ervoor kiest lusjes te maken aan je kubus speld je deze er nu aan op ongeveer 1,5 cm vanaf de naad aan de voorkant en achterkant van je kubus.

 

Stap 12

Nu gaan we de bovenkant van de kubus naadloos dicht maken.

Pak de kubus voor je. De stof die je aan de buitenkant wilt hebben zit aan de binnenkant.
Pak een vierkant van de stof die je aan de buitenkant wilt hebben en speld deze rondom aan de kubus vast. De hoeken van het vierkant laat je ongeveer een cm uitsteken bij de hoeken van de kubus, zodat als je straks rondom gaat stikken je de naden van de hoeken ook echt in de hoek hebt zitten. Je kan eventueel een speld zetten zodat je weet waar de naad zit en waar je met het naaien de hoek om moet gaan.

 

Stap 13

Keer je werk om, de kubus zit nu naar je toe en het vierkant van de bovenkant ligt onder.
Pak een vierkant van de stof die je aan de binnenkant wilt hebben en speld deze rondom vast. De spelden aan de andere kant kan je er nu uithalen. Je hebt nu een pakketje met aan de binnenkant de kubus.

 

Stap 14

We gaan er nu voor zorgen dat je de kubus straks alleen maar aan de binnenkant hoeft vast te zetten met de hand.

Pak je pakketje en leg hem met een zijde open voor je neer. Niet de kant waar de opening zit waar de ratjes straks door naar binnen of buiten kunnen, het is handig als je de ruimte in je werk hebt. Neem de twee lagen van de kubus en de bodem die aan de buitenkant komt en stik deze drie lagen, in het midden, 7 a 10 cm vast.

 

Stap 15

Zet spelden naast het stiksel die je in stap 14 hebt gemaakt. Naai nu vanaf de ene speld naar de andere speld rondom alle vier de lagen vast. Zo houd je een opening aan de binnenkant van de kubus waar je de kubus straks door kan keren.
Als je met het naaien bij een hoek bent (bij de speld die je hebt gezet zodat je weet waar de naad is) til je het voetje op en keer je je werk om en zet je het voetje weer naar beneden zodat je een vierkant naait.
Knip de hoeken schuin af zodat je geen bobbels stof in de hoeken hebt zitten, blijf hierbij +/- 2 mm van de kant. Eventueel kan je langs de naden ook wat stof wegknippen.

 

Stap 16

keer de kubus door de opening heen. Je hebt nu de bovenkant van de kubus er naadloos in gezet. Voor de onderkant van de kubus doe je hetzelfde als de bovenkant, herhaal stap 12 t/m 15.

 

Stap 17

Haal de kubus door de opening heen. De openingen kan je nu met de hand dichtnaaien. Keer de kubus binnenstebuiten door de opening waar ook de ratjes straks door naar binnen en buiten gaan zodat de stof die je aan de buitenkant wilt hebben ook buiten komt te zitten.