Jollyrats Tutorials > Puntzak

Puntzak


 

Stap 1


Knip 6 driehoeken met twee gelijken zijden uit. 3 zijn er voor de binnenkant en 3 voor de buitenkant.
– De driehoeken uit het voorbeeld zijn 32x32 cm, 1 cm rondom word gebruikt als naad.

 

Stap 2


We gaan nu de buitenkant van de puntzak maken.
Leg twee driehoeken met de mooie/goede kant op elkaar. Speld een korte zijde aan elkaar en naai dit vast.

 

Stap 3


Vouw de twee aan elkaar gestikte driehoeken open. Leg het met de mooie/goede kant naar boven toe. Je hebt nu een grote driehoek met een naad in het midden.

Leg de derde driehoek hierop met de mooie/goede kant naar beneden toe. Speld een korte zijde aan de onderkant vast tot aan de naad in het midden. Til de driehoek nu een stukje op, leg de scherpe punt van de kleine driehoek op de punt van de grote driehoek en speld dit ook vast.

Nu kan je de kleine driehoek in een keer aan de grote driehoek naaien. Bij de punt van de kleine driehoek (die ligt op de naad van de grote driehoek) til je het naaimachinevoetje even op. Draai je de puntzak om zodat je de hoek mooi kan naaien, dan zet je het naaimachinevoetje weer neer en stik je verder tot het einde.

 

Stap 4


Herhaal stap 2 en 3 voor de binnenkant van de puntzak.
Je hebt nu twee puntzakken. Zet deze op elkaar met de mooie/goede kant naar binnen toe. Let erop dat je de naden op elkaar hebt liggen, hier kan je eventueel een speld overdwars zetten. Speld de stof rondom vast.

 

Stap 5


Stik de twee puntzakken aan elkaar. Begin met het stikken in het midden van een driehoek. Houd +/- 7 cm open om de puntzak straks om te kunnen keren.
Na het stikken kan je wat stof wegknippen langs de randen en de hoeken.

 

Stap 6


Keer de puntzak binnestebuiten door de opening.
Je hebt nu nog een opening. Naai deze met de hand dicht of stik met de naaimachine op +/- 2 a 5 mm rondom de randen vast, zo neem je ook de opening mee.