Het belang van een goede dierenarts

Medische ervaringen en vragen. Ga met een zieke rat altijd gelijk naar de dierenarts. Ook bij twijfel gelijk de dierenarts inschakelen. Dit forum is niet ter vervanging daarvan!
Gebruikersavatar
Bloes
Berichten: 2123
Lid geworden op: zo 19 okt 2014, 21:01
Woonplaats: Groningen
Contacteer:

Het belang van een goede dierenarts

Berichtdoor Bloes » di 08 nov 2016, 23:13

Er zijn veel dierenartsen in Nederland (en België), maar er zijn er maar weinig die zich specifiek hebben verdiept in de wereld der kleine knagers. Tijdens de studie diergeneeskunde komen ratten weinig aan bod. Dat de ene arts meer kennis van deze dieren heeft dan de andere is te danken aan eigen ervaringen of bijscholing. Die bijscholing wordt gevolgd, omdat er al interesse in en affiniteit met de doelgroep is. Deze dierenartsen vinden ratten dus leuk! Vaak merk je dit al tijdens het eerste consult; de diertjes worden positief benaderd en soepel gehanteerd. En hoe meer deze dierenartsen werken met ratten, hoe meer ze ook leren door ervaring. Daarom is het belangrijk een goede ratkundige dierenarts te zoeken, liefst nog vóórdat je die nodig hebt. Ratten hebben een kwetsbare gezondheid en vroeg of laat zullen ze medische zorg nodig hebben. Bel eens rond en stel vragen. Dat is niet vreemd, dat betekent dat je zoekt naar de beste zorg voor je ratjes.

06_03YoungJohnny.gif
06_03YoungJohnny.gif (7.19 KiB) 153 keer bekeken


Dit forum dient als vraagbaak. Ervaringen worden uitgewisseld en advies wordt gegeven. Neem echter nooit klakkeloos iets van een ander aan. Wij zijn geen dierenarts en mogen ook niet op die stoel gaan zitten. Wél kun je het advies, dat hier gegeven wordt, voorleggen aan je eigen dierenarts en bespreken hoe hij/zij daar tegenaan kijkt. Doe geen dingen op eigen houtje, maar hou een korte communicatielijn met de behandelaar van je ratje. Wederom, stel vragen. Als een dierenarts aangeeft een bepaalde behandeling niet te zien zitten, vraag wat daar de reden van is. Als een dierenarts een andere dosering meegeeft dan wat in de bijsluiter staat, vraag wat daar de reden van is. Als een dierenarts een bepaalde diagnose uitsluit, vraag wat daar de reden van is. Met al die informatie kunnen we op het forum ook gerichter meedenken in het belang van jouw ratje. Nogmaals, niet ter vervanging van de dierenarts, maar als aanvulling op zijn/haar bevindingen. Daarnaast is http://www.ratguide.com (engelstalig) een zeer informatieve website. Zo kom je goed beslagen ten ijs op het consult.

Tenslotte: neem bij spoedgevallen DIRECT contact op met je dierenarts en verspil geen tijd met het opschrijven van je verhaal of het stellen van vragen. Dat kan later altijd nog. Ook na sluitingstijd en in de weekenden is er een dierenarts bereikbaar!
Afbeelding
Zwartje, Friemel, Frunnik, Punky, Kenta, Zorro, Spooky, Boris,
Rambo, Rocky, Piemie, Misty, Rizzo, Fozzy, Dagobert, Freggle,
Kaatje, Zoef, Donald, Capo, Rover, Onyx, Kriep, Toffee, Helios,
Spekje, Apollo, Pretzel, Dolly, Tommy en Jerry.