Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Kooien, bodembedekking en inrichting.
Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 167
Lid geworden op: wo 26 okt 2016, 23:28
Woonplaats: Zeeuws-Vlaanderen
Contacteer:

Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Elian » di 28 jan 2020, 17:58

Af en toe typ ik een blogje op mijn rattery website over rattige dingen, enige tijd geleden schreef ik een blog over loopwielen voor tamme ratten. Voor ieders leesplezier hieronder de blog. Link naar de blog op mijn website: http://ratterycastor.nl/loopwielen-voor-tamme-ratten/


LOOPWIELEN VOOR TAMME RATTEN
Voor veel knaagdieren wordt het gebruik van een loopwiel aangeraden. Het biedt knagers een manier om even lekker hard te rennen, zonder gelijk het einde van de kooi tegen te komen. Uiteraard moet de kooi/huisvesting nog steeds groot genoeg zijn voor de knaagdier in kwestie, toch biedt een loopwiel vaak extra verrijking.

Waarom een loopwiel?
In het wild lopen knaagdieren vaak vele kilometers door hun territorium. Deze afstanden kunnen ze natuurlijk in gevangenschap niet zo makkelijk maken, zelfs niet in een enorme kooi en met veel loslooptijd en -ruimte. Een loopwiel biedt een knaagdier de optie om lekker te rennen, zelfs wanneer ze in de kooi zitten.

De behoefte hieraan verschilt per soort en per individueel dier. Persoonlijk heb ik gemerkt dat bijvoorbeeld hamsters hier een enorme behoefte aan hebben, zij lopen in het wild voornamelijk ‘s nachts hele grote afstanden. Mijn Russisch dwerghamster liep dan ook ‘s nachts erg veel in haar loopwiel.

In mijn ervaring is de behoefte bij ratten vaak minder hoog, maar meestal wel aanwezig. In het wild zijn ze vooral in de schemering actief op zoek naar eten en moeten soms lange afstanden afleggen tussen hun nest en het voedsel. In gevangenschap merk ik dat vooral vrouwtjesratten en rittens gretig gebruik maken van het loopwiel, rennen in het loopwiel is een fijne uitlaatklep voor hun energie. Sommige mannen worden luier wanneer ze volwassen worden en tonen daardoor minder of zelfs geen interesse in loopwielen, of het wordt een lekkere zit- of slaapplaats. ;)

Naar mijn mening is het goed om je ratten in ieder geval een goed loopwiel aan te bieden. Mocht je merken dat je huidige groep ratten het loopwiel niet gebruikt, kun je deze altijd uit de kooi halen. Een loopwiel is dus dus niet iets wat iedere rattenkooi altijd moet hebben, maar biedt de optie in ieder geval aan voor je besluit geen loopwiel in de kooi te doen!

Een goed loopwiel
Een loopwiel kan dus een hele welkome toevoeging zijn aan de kooi voor je ratten, maar dan moet het wel een goed loopwiel zijn. Een loopwiel die niet geschikt is voor tamme ratten zal een van twee gevolgen hebben: ze zullen geen gebruik maken van het loopwiel, of ze maken er wel gebruik van en lopen hierdoor verwondingen op. Het is dus erg belangrijk om een goed loopwiel aan te schaffen. Wat is hierbij belangrijk?

Allereerst is het formaat een belangrijk aspect. Tamme ratten zijn vrij groot vergeleken met veel andere knaagdieren die als huisdier worden gehouden. Veel loopwielen zijn enkel geschikt voor kleine knaagdieren zoals (dwerg)hamsters en muisjes, of zelfs daarvoor te klein! Een loopwiel voor ratten moet minimaal 28 centimeter in diameter zijn, liefst nog groter. Grotere ratten hebben een groter loopwiel nodig en helaas zijn deze niet altijd makkelijk te verkrijgen. Als het loopwiel te klein is en de rat loopt er toch in, kan deze beschadigingen aan de rug oplopen. Bedenk eens hoe het zou voelen als je regelmatig met een gekromde rug moet lopen, dat kan niet prettig zijn.
Let ook op de breedte van het loopoppervlak als je ratten vrij groot of fors zijn, sommige loopwielen zijn qua diameter goed maar hebben een vrij smal loopoppervlak waardoor grotere ratten er niet comfortabel in kunnen lopen.

Het materiaal van het loopoppervlak is ook erg belangrijk. Tegenwoordig zie je ze gelukkig niet zo veel meer, maar ze worden nog wel verkocht: loopwielen met spijlen. Dit zijn helaas geen veilige loopwielen, aangezien een dier zich makkelijk kan misstappen en met een pootje tussen de spijlen kan vallen. Hierdoor kan het dier zich bezeren, soms zelfs het pootje breken! In het geval van ratten met hun lange staart kunnen ze er ook nog met hun staart tussen komen.
Een dicht loopoppervlak van plastic of metaal is sowieso veilig, hout is ook een mogelijkheid maar zal snel vies worden door de uitwerpselen die ratten vaak tijdens het rennen laten lopen. Daarnaast is een loopoppervlak van fijnmazig gaas ook veilig, het gaas is namelijk te fijn om met pootjes doorheen te vallen.

Afbeelding
Loopwielen met spijlen zijn niet geschikt!

Loopwielen met gaas
Afbeelding
Loopwielen met fijnmazig gaas zijn wel veilig

Over deze loopwielen wil ik even uitweiden, veel mensen maken zich namelijk nog wel eens zorgen over de veiligheid van deze wielen. Ze lijken natuurlijk ook een beetje op de bekende gevaarlijke loopwielen met spijlen en op het oog lijkt het alsof een dier tussen het wiel en het ophangmechanisme vast kan komen te zitten, bijvoorbeeld met het kopje.
Gelukkig blijkt dit loopwiel uit ervaring veilig. Er zit voldoende ruimte tussen de stangen en het wiel waardoor de kans op een ongeluk bizar klein is. Er zijn voor zover bekend nooit problemen met de pootjes gemeld door het loopoppervlak, het gaas is dus fijn genoeg om veilig over te lopen.

Zelf gebruik ik deze loopwielen al een jaar of 8 en ken ik fokkers welke deze wielen nog veel en veel langer gebruiken, zonder ook maar enig probleem. Ook zijn dit type loopwielen populair bij gerbils. Gebeuren er dan helemaal nooit ongelukken? Denk het niet, helaas weten ratten zich soms in rare situaties te werken en zo zijn er ook wel eens dingen mis gegaan met hangmatjes en ophanghaakjes. Over deze loopwielen heb ik slechts 1 negatief verhaal uit eerste hand gehoord, verder alleen maar positieve ervaringen van ervaren liefhebbers. Wat mij betreft zijn deze wielen veilig. Mocht je toch twijfelen, neem gerust een ander loopwiel!

Flying Saucers
Afbeelding
Zgn Flying Saucers zijn wel veilig, maar veel volwassen ratten maken er geen gebruik van

Over andere loopwielen gesproken, we hebben het nog niet over Flying Saucer en vergelijkbare loopwielen gehad. Dit zijn loopwielen met een horizontale schijf als loopoppervlak, en zouden beter voor de rug zijn aangezien er uberhaupt geen kromming in zit.

Helaas blijkt dat de meeste volwassen ratten deze wielen simpelweg niet gebruiken. Soms willen rittens er nog wel op lopen, maar eenmaal volwassen gebruiken ze dit type wiel niet meer in tegenstelling tot een “traditioneel” loopwiel. Zonde van het geld dus, al zijn ze gelukkig ook niet heel duur.

Lijstje loopwielen
Voor het gemak zal ik hieronder een aantal loopwielen noemen die geschikt zijn voor ratten, mits je ratten niet te groot zijn. Er zitten voor- en nadelen aan elk wiel, dus vraag vooral naar de ervaringen van mede-rattenliefhebbers voor je een wiel aanschaft. Op de Facebookgroep “Tamme Ratten!” (van de website http://www.tammeratten.nl) zitten erg veel ervaren rattenliefhebbers die je tips kunnen geven! Ook kan ik de Tamme Ratten wiki erg aanraden, hierop vind je een pagina over loopwielen al zijn sommige van deze loopwielen niet meer makkelijk te krijgen.

  • Trixie plastic loopwiel (diameter 28 of 33cm)
  • Silent Spinner (diameter 29cm)
  • Ferplast plastic loopwiel (diameter 29cm)
  • Trixie Giant Run-Around (diameter 28cm)
  • Nobby metalen loopwiel (diameter 28cm)
  • Tic Tac Wheel (diameter vanaf 30,5cm, verkrijgbaar in Engeland)

Afbeelding
Een TicTac Wheel, enkel vanuit Engeland te bestellen maar komt in grote formaten!
Elian en een heleboel ratjes
Afbeelding

Gebruikersavatar
Shita
Berichten: 155
Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 23:50
Woonplaats: Loenen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Shita » ma 10 feb 2020, 02:18

Mijne zijn gek van loopwielen! Ik heb ondertussen meer wielen als ratten verzameld...... :grin:
Groetjes Sandra & de ratjes

❤️ Hebbes, Ham, Olwen, Quattro Formaggi, Peigi, Umay, Quesadilla,
Rajani, Squacquerone, Thiri, Ulenka, Vacherin, Wynn, Xinyi
❤️

55 engeltjes in gedachten †
Afbeelding
voortzetting van *de kaasjes* van Rattery Rapalje

Gebruikersavatar
Els
Beheerder
Berichten: 2052
Lid geworden op: zo 19 okt 2014, 21:01
Woonplaats: Lelystad
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Els » ma 10 feb 2020, 09:01

Geweldig kijk ze gaan dan allemaal :grin:

Lucazu
Berichten: 37
Lid geworden op: vr 10 jan 2020, 16:40

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Lucazu » ma 10 feb 2020, 16:05

Hahaha echt mooi om ze zo te zien rennen he? :rol:

Ik heb een trixie loopwiel (33)
Maar mijn ratjes zijn er nog bang voor, ik heb er snoepjes in gelegd maar die zijn al dagen niet aangeraakt.
Ik heb ze nu nog maar 9 dagen, dus verwacht dat het binnenkort wel los komt, ze maken ook nog geen gebruik van een touw en hangbrug.

Gebruikersavatar
Shita
Berichten: 155
Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 23:50
Woonplaats: Loenen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Shita » ma 10 feb 2020, 17:21

Je merkt wel echt of ratjes zijn opgegroeid met veel verrijking - als ze van jongs af aan gestimuleerd worden door verschillende dingen en veel afwisseling (niet alleen inrichting trouwens, ook bijvoorbeeld voeding) dan hebben ze daar de rest van hun leven voordeel van. Je ziet dan ook vaak dat ratjes die van kleins af aan gewend zijn aan bijvoorbeeld een loopwiel, deze ook (vaker) op latere leeftijd (blijven) gebruiken - en vice versa. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. :ja: Maar, dat gezegd hebbende: met een hoop tijd, liefde en geduld kun je een heel eind komen! Ik heb eens een opvangratje gehad die al 2 jaar bij mij woonde voordat ze erachter kwam dat lopen in een wiel best leuk kan zijn. :open:
Groetjes Sandra & de ratjes

❤️ Hebbes, Ham, Olwen, Quattro Formaggi, Peigi, Umay, Quesadilla,
Rajani, Squacquerone, Thiri, Ulenka, Vacherin, Wynn, Xinyi
❤️

55 engeltjes in gedachten †
Afbeelding
voortzetting van *de kaasjes* van Rattery Rapalje

Gebruikersavatar
JinX
Moderator
Berichten: 180
Lid geworden op: za 01 nov 2014, 14:34
Woonplaats: Lelystad Aantal ratjes: 9 www.EchteKerels.nl
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor JinX » ma 10 feb 2020, 19:07

Mijn mannen slapen er alleen in :rol: als ritten hebben ze nog wel eens een poging gedaan maar tegenwoordig hebben ze zoiets van laat maar... De meiden waren wel altijd heel fanatiek :open:
Afbeelding
Kahn, Plague, Ironhide, Venom, Vengeance, Jayne, Wombat, Wash & Captain Malcolm Reynolds!

Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 167
Lid geworden op: wo 26 okt 2016, 23:28
Woonplaats: Zeeuws-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Elian » ma 10 feb 2020, 19:29

Lees in de Engelse rattengroep dat sommige mannen opeens toch in een wiel gaan lopen wanneer het wiel groot genoeg is, dus een TicTac van 40cm of zo. Het is dat 50+ euro voor een loopwiel me een beetje te gortig is...
Elian en een heleboel ratjes
Afbeelding

Gebruikersavatar
JinX
Moderator
Berichten: 180
Lid geworden op: za 01 nov 2014, 14:34
Woonplaats: Lelystad Aantal ratjes: 9 www.EchteKerels.nl
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor JinX » ma 10 feb 2020, 20:21

ja die prijs helpt ook niet echt, misschien toch eens zelf knutselen :tong:
Afbeelding
Kahn, Plague, Ironhide, Venom, Vengeance, Jayne, Wombat, Wash & Captain Malcolm Reynolds!

Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 167
Lid geworden op: wo 26 okt 2016, 23:28
Woonplaats: Zeeuws-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Elian » ma 10 feb 2020, 23:15

Ja zat ik dus ook aan te denken, maar ik ben weer eens bang dat ik er geen reet van kan en dat 't niet lukt. :idee:
Elian en een heleboel ratjes
Afbeelding

PotjePindakaas
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 18:52

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor PotjePindakaas » zo 16 feb 2020, 19:10

Tictacwheel van 40cm is ook geen garantie dat ze er in zullen lopen haha. Hier eentje voor 5 dames maar er is er maar 1 die erin durft en de rest schiet weg zodra dat wiel beweegt :grin:
Gelukkig baasje van Brie, Camembert, Danoontje, Oreo, Broccoliwokkelie, Kukki en Noodle

Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 167
Lid geworden op: wo 26 okt 2016, 23:28
Woonplaats: Zeeuws-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Elian » zo 16 feb 2020, 19:13

Ja ook genoeg ratten die het niet kennen/eng vinden of er gewoon te lui voor zijn. :grin:
Elian en een heleboel ratjes
Afbeelding

Gebruikersavatar
Snertjuh
Berichten: 56
Lid geworden op: zo 19 okt 2014, 21:24

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Snertjuh » ma 17 feb 2020, 23:32

Ik heb even terug gekeken in mijn mail maar ik heb mijn Nobby loopwiel nu 7 jaar!, beetje roest aan de onderkant maar verder werkt het nog prima!
Ik vind het fijne loopwielen maar voor mijn volwassen mannen zijn ze te klein, Rittens vinden ze het leuk om erin te lopen maar als ze groter worden gaan ze steeds minder loopwielen, wel schommelen tijdens het eten maar voor de rest niet meer fanatiek.

Ik ben wel van plan om binnenkort een Tic Tac aan te schaffen.
Aangezien die van mij toch wel leuk vinden om te loopwieleren en ook al gebruiken ze hem alleen als ze jong zijn, als een wiel zolang als de Nobby mee gaat heb ik het er wel voor over.

Ik ben alleen nog wel nieuwschierig naar filmpjes van ratten in actie in een Tic Tac wheel en ben benieuwd wat de ervaringen zijn van andere mensen met grote mannen en Tic Tac wheels!

Hesci
Berichten: 10
Lid geworden op: za 16 mei 2020, 22:55
Woonplaats: Doetinchem

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Hesci » za 30 mei 2020, 13:55

Elian schreef:
Loopwielen met gaas
Afbeelding

Ik heb er zo een met een diameter van 22 voor de stekelmuizen
Bestaan ze ook in een maat groter?

Gebruikersavatar
Shita
Berichten: 155
Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 23:50
Woonplaats: Loenen
Contacteer:

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Shita » za 30 mei 2020, 17:15

yep 28 cm, die zijn veruit favoriet bij mijn dames! :waaah:
Groetjes Sandra & de ratjes

❤️ Hebbes, Ham, Olwen, Quattro Formaggi, Peigi, Umay, Quesadilla,
Rajani, Squacquerone, Thiri, Ulenka, Vacherin, Wynn, Xinyi
❤️

55 engeltjes in gedachten †
Afbeelding
voortzetting van *de kaasjes* van Rattery Rapalje

Hesci
Berichten: 10
Lid geworden op: za 16 mei 2020, 22:55
Woonplaats: Doetinchem

Re: Blog: Loopwielen voor tamme ratten

Berichtdoor Hesci » za 30 mei 2020, 17:58

waar zijn deze te koop?