Ritten introduceren

Een vraag over gedrag of over het koppelen van ratjes? Stel 'm hier!
AnneE
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 03 mei 2021, 19:03

Ritten introduceren

Berichtdoor AnneE » ma 03 mei 2021, 19:18

Ik heb een vraag over de introductie van onze jonge ritten bij een 1 jaar oude rat.
Omdat onze andere rat was overleden hebben we een nieuwe ritten gekocht. Volgens de verkoper zou het geen probleem zijn om ze bij elkaar te zetten maar dat verliep anders. De oudere rat accepteerde de nieuwe helemaal niet en heeft zelfs tot bloedens toe gebeten. Inmiddels hebben we geleerd dat de ritten een stuk groter moet zijn voor een introductie en weten we dus dat we nog een paar weken moeten wachten. We hebben daarom het kleine hok dat we voor de introductie hadden nu ingericht voor het kleintje en we wachten rustig af.

Maar tijdens het wachten hebben we ze wel al samen op tafel laten lopen en in de hangstoel waar we normaal ook met de ratten spelen. Omdat we het heel erg spannend vonden na de eerste keer hebben we ze voorzichtig uit elkaar gehaald als de oude naar ons idee wat te hardhandig werd. En nu liggen die twee heerlijk bij elkaar te slapen, soms zelfs uren achterelkaar.

En dus weet ik niet hoe het nu verder moet. We hebben twee ratten die heel vriendelijk met elkaar omgaan en lekker samen slapen buiten de hokken. En we hebben twee hokken die door twee verschillende ratten in gebruik zijn. Kunnen we het hok van het kleintje schoonmaken en ze daar samen een paar dagen inzetten of is dat niet meer nodig als ze straks al een paar weken overdag samen zijn? Hebben jullie ideeën hierover?

Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 222
Lid geworden op: wo 26 okt 2016, 23:28
Woonplaats: Zeeuws-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ritten introduceren

Berichtdoor Elian » ma 03 mei 2021, 22:47

In de meeste gevallen is het echt wel aan te raden om een goede introductie volgens het stappenplan te doen. Op TammeRatten.nl kun je hier meer over lezen: https://www.tammeratten.nl/aanschaf/introductie/

Wat waarschijnlijk ook nog invloed heeft, is dat rittens eigenlijk een leeftijdsgenootje nodig hebben. Hiermee kunnen ze op hun eigen niveau stoeien en spelen, wat belangrijk is voor hun ontwikkeling. Ook zorgt het ervoor dat ze elkaar bezig kunnen houden en niet continue de oudere rustigere rat "lastigvallen". Een goede rattery of opvang plaatst daarom ook nooit rittens alleen maar enkel per 2 of meer, tenzij er al een leeftijdsgenootje aanwezig is.

Ik raad je dus aan om er nog een leeftijdsgenootje voor je ritten bij te halen van een goede rattery of opvang.
Elian en een heleboel ratjes